2015. október 8., csütörtök

Lángolva menekülők: “járulékos kár”?

kunduz

Obama elnök a múlt csütörtökön bírálta Oroszországot, amiért a héten megkezdte bombázását Szíriában. Napok óta már megtette és teszi ezt a sajtó. Visszhangozva azt a politikusi mantrát, hogy tulajdonképpen nem is az Iszlám Állam a célpont, hanem az Asszad szíriai elnök ellen hacolók.
A nyugati politikusok és a sajtó már akkor polgári áldozatokról beszélt, mondta Putyin elnök egy interjújában, mielőtt még az orosz légierőt mozgósították volna a szíriai bevetésekre. Közölte, csak azokat a szervezeteket támadják, melyeket az Egyesült Államok is terroristának tekint.
Szombaton kora hajnalban az amerikai légierő szétbombázta a Kunduz afganisztáni városban az Orvosok Határ Nélkül nevű karitatív szervezet kórházát. Eddig 22 halottja van a támadásnak, amely felgyújtotta az épületet, amelyből a járni tudó betegek és a személyzet nem egy tagja lángoló testtel menekült.
Történt mindez annak ellenére, hogy a Nobel-béke díjas szervezet többször megadta koordinátáit az amerikai és afgán hadvezetésnek. Valamint az első bomba lehullása után hívta Kabult és Washingtont, de a bombázás egy órán át folytatódott.
A szervezet most közölte, kivonul Kunduzból.
Bank Ki-mún ENSZ-főtitkár elítélte a bombázást és azonnal vizsgálatot követel.
Mindebben talán az a legfelháborítóbb, hogy az afganisztáni NATO-bevetéseket irányító amerikai tábornok merészelte kijelenteni, hogy a kórház bombázása a Kunduz várost korábban elfoglaló  tálibok elleni harc “járulékos kára” volt.
Erre még egy terrorszervezet sem igen képes. Vagy az amerikaiak által elpusztított valamelyik országban a megszállás ellen küzdő milícia.
Valóban: mi lenne, ha egy ilyen csoport holnap felrobbantaná a budapesti amerikai nagykövetséget éppen akkor, amikor ott egy olyan amerikai kormánytisztviselő tesz látogatást, aki benne van a Fehér Ház közel-keleti politikája döntési mechanizmusában. Járulékos kár?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése