2015. október 8., csütörtök

Migránsok: a németek többsége már fél

POLITICO.eu
„Németország megváltoztatja hangját a menekülteket illetően” című cikkében a mértékadó, EU-ügyekre szakosodott hírportál arról ír, hogy a német belügyminiszter megváltozott retorikáján is lemérhető a kormány változó hozzáállása a menekültkérdéshez. Thomas de Maziere csütörtökön törvénytelenségek elkövetésével, hazudozással, fizikai atrocitások elkövetésével vádolta a „menekülteket”. Sigmar Gabriel alkancellár és gazdaságügyi miniszter pedig pénteken kijelentette, „noha a menekültekre vonatkozó jogszabály nem határoz meg plafont, vannak valós korlátjai annak, hogy mekkora nyomásnak lehetnek alávetve városaink”. Egy pénteken napvilágot látott közvéleménykutatás adatai szerint a németeknek már 51 %-a „fél” a „menekültektől”. Szeptemberben még csak 38 % volt a félelmüket kifejezők aránya.

A bajor portál ismerteti azt, hogy a korábban rendszeresen a menekültek javára és az állammal szemben döntő luxemburgi Európai Bíróság most – látván a kialakult helyzetet – egy albán menekült és az olasz állam közötti perben olyan döntést hozott, amely jogilag és politikailag erősíti azokat az országokat, amelyek az illegális határátlépést következetesen bűntényként kívánják üldözni.

Markus Söder bajor pénzügy- és belügyminiszter a bevándorlás felső határának kitűzését követeli és meg kívánja vitatni a német alaptörvényben a menekültekre vonatkozó jogot. Kijelentette, tudósít a vezető német lap, „Az egész világot nem menthetjük meg.” Söder a bevándorlás jelentős korlátozását követeli és meggyőződését fejezte ki, hogy ez meg fog történni. Hozzátette, Európának meg kell védenie a külső határait, mert a menekültáradat csak így állítható le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése