2015. november 24., kedd

Orosz tévéképeket lopott az amerikai köztévé az IÁ bombázása bizonyítására

RUSSIA TODAYAz amerikai PBS közszolgálati televíziós csatorna orosz videót csempészett be annak a hírének illusztrálására, hogy az amerikai légierő megtámadta az Iszlám Állam olaj infrastruktúráját. Azt hitték, senki nem veszi észre a csalást, jelenti a globális, angol nyelvű orosz tévéállomás, de tévedtek: a Moon of Alabama portál felfedezte a csalást. Az orosz videót akkor illesztették be műsorukba, amikor idézték Steve Warren ezredes katonai szóvivőt, aki kijelentette: „116 tartályszállító teherautót pusztítottunk el és csökkentettük az Iszlám Állam képességét arra, hogy lopott olajat szállítson”. 
DIE WELTA fenyegetettség idején a szabad társadalmaknak a jogokat korlátozniuk kell,  kezdi „Demokrácia és szükségállapot” című vezércikkét a neokonzervatív német napilap, hozzátéve, hogy kérdés, a kivételes állapotban hozott korlátozás milyen messzire mehet. Intő jel, hogy most láthatóan zökkenőmentes az átmenet a tekintélyelvű irányításra. A vezércikk ezután a német bevándorlás ellenes Pegida mozgalmat, Orbán Viktort, Putyin elnököt, Marine Le Pen francia ellenzéki vezetőt és Zeman cseh elnököt említi, hozzátéve, hogy egyre többen sürgetik az erős államot. 
DER STANDARDPaul Lendvai a balliberális osztrák napilapban „Lengyelország Orbanizálása”  címmel írt cikkében igazat ad az olyan hangoknak, melyek szerint a lengyel választásokkal a budapesti magányos hőzöngől Orbán hirtelen trendmegszabó politikussá avanzsált. A Jog és Igazságosság Pártja elnöke, Kaczynski, három aggasztó figurát nevezett ki kulcspozícióba. Kétség kívül: a lengyelek határozottan azon idegengyűlölő, nacionalista sarok felé menetelnek, amelyben ez idáig csak Magyarország árválkodott.  A közmédiát egy éven belül kormányellenőrzés alá akarják helyezni és a külföldi sajtó befolyását korlátozni akarják. 
HAARETZ„Francia zsidók, semmit nem nyertek Izraellel” címen az angol nyelven megjelenő izraeli lap arra buzdítja a franciaországi zsidókat, hogy maradjanak ott, ahol vannak, ugyanis egy olyan kétnemzetű apartheid országban, ahol a palesztinok megszállás alatt élnek és megtagadják legelemibb emberi jogaikat, szintén merényleteknek lesznek kitéve. „Ma Franciaországból Izraelbe emigrálni hasonlatos ahhoz, mint 1933-ban Palesztinából a náci Németországba kivándorolni.” Franciaország demokratikus ország, ahol a terroristák a demokratikus értékek miatt csapnak le. Izraelben a terrortámadásokat azért hajtják végre, mert ott a zsidó fanatikusok fasiszta értékeket képviselnek: a megszállást, a rasszizmust, a messianizmust és a sötét barbárságot. 
                                                               *             *             * 
„Szégyelld magad Svédország, hogy Izraelről igazat mondtál” címmel a lap arról ír, hogy annak a megszálló országnak, amely brutálisan hajítja ki a menekülteket, most az erkölcsről van képe szónokolni és bekéretni az izraeli svéd nagykövetet azért, mert a svéd külügyminiszter, Margot Wallström a terror és a kétségbeesés közötti kapcsolatról beszélt, amit Jeruzsálemben úgy ítéltek meg, hogy ezzel  igazolni akarja a palesztinok terrortámadásait izraeli zsidók ellen. 
FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG „Argentína leválasztotta a populizmust” címmel a vezető német lap azt írja, az argentínai választások jelentősége túlterjed a dél-amerikai kontinensen és Európában a folyamatot alaposan figyelemmel kell kísérni. Az elmúlt 12 évben Argentína a baloldali populizmus kísérleti telepének számított, ahol gyakorlatilag mindent megkérdőjeleztek, amit a világrend liberális része létrehozott: a szabad világkereskedelmet, a szabad vállalkozást, a nyilvános vita pluralizmusát, valamint a médiumok az igazságügy függetlenségét. Kirchner alatt Argentína nem tért vissza a diktatúrába, de az ország intézményei és politikai kultúrája súlyos károkat szenvedett. Európában az argentin populizmus legalább két utánzóra lelt: a görögországi Sziríza pártra és a spanyol Podemosra. De az ország sorsa azt mutatja, hogy a globalizálódás alól végül is nem lehet kibújni. 
THE WALL STREET JOURNALMauricio Macri jobbközép politikus elnöki győzelme Argentínában azt jelzi, hogy a kontinensen a „populista mozgalmak” szerencséje forgandóban van, írja az amerikai pénzügyi-politikai világlap. Noha egyes populisták – mint a bolíviai Evo Morales elnök – népszerű maradt, mások a Latin-Amerika exportjára oly fontos nyersanyag árak esése miatt elvesztették korábbi támogatásukat, mint a brazil vagy a venezuelai elnök. 
LE MONDE„Belgium: állam nélküli nemzet?” címen a vezető francia lap vezércikke miközben Belgium dicséretével indul, a végén azt írja, az országnak szembe kell néznie saját magával. Meg kell végre reformálnia rendőrségét és igazságszolgáltatását. Fel kell tárnia hiányosságait a megelőzés és integrálás terén. Belgium regionalitása – az országot a flamand, vallon, brüsszeli szinten külön-külön irányítják – azzal fenyeget, hogy az ország állam nélküli nemzetté válik. 
EUOBSERVERAz Iszlám Állam Brüsszelben élő fiatal munkanélküli muzulmánok körében toboroz, idézi az uniós ügyekre szakosodott portál a belga főváros legnagyobb mecsetje igazgatóját idézve. 
MONDOWEISS„Izrael nem aggódik az Iszlám Állam miatt” című cikkében a megszállt Palesztina ügyeire szakosodott honlap azt írja, Izrael nagyon erőlködik, hogy összemossa az Iszlám Államot és Iránt, a két engesztelhetetlen ellenséget. Izraelt nem aggasztja a katonailag gyenge, határaitól távol tevékenykedő IÁ, hanem sokkal inkább Irán, a regionális hatalmi tényező. Iránnak befolyása megnőtt, amióta az oroszok légierővel jelentek meg a szíriai kormány támogatására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése