2015. december 2., szerda

Politico: Orbán Viktor Európa legmeghatározóbb figurája



Orbán Viktort választotta Európa legmeghatározóbb figurájának a Politico európai kiadása, amely 28 fős listát közölt Európa vezető személyiségeiről. A Politico szerint Orbán Viktor egy „konzervatív bomlasztó”, akit lehet szeretni vagy gyűlölni, de nem lehet közömbösnek lenni iránta; Orbán pedig egyszerre alakítója és képviselője az európai korszellemnek.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt tette az Európa 28 vezető személyiségét megnevező listája élére a Politico.eu európai hírportál. A Politico szerint Orbán Viktor egy „konzervatív bomlasztó”, egy „kisvárosi lázadó”, aki egykor segített lerombolni egy falat, most pedig ő maga épít egyet.

Az európai jobboldal talizmánja

A portál arról ír: Orbánt lehet szeretni vagy gyűlölni, de nem lehet közömbösnek lenni iránta és nem lehet ignorálni őt, hiába csak egy természeti erőforrások nélküli, tízmilliós közép-európai ország vezetője. A Politico szerint Orbánnak kanyargós politikai karrierje volt, és most egyszerre alakítója és képviselője az európai korszellemnek.

Orbán határkerítésről szóló döntése a Politico szerint komolyan befolyásolta a migrációról folytatott európai vitát; ráadásul pont Orbán volt az, aki az EU szabályait betartva megpróbálta megvédeni az unió határait. Európa vezetői egykor ki akarták őt közösíteni, most viszont ő az európai jobboldal talizmánja – írja a portál.

Podemos, toryk, Trump: orbanizálódás mindenhol

A Politico szerint az orbáni politizálás egy új norma Európában. Orbáni mozzanatokat lehet találni a francia Nemzeti Front, a spanyol Podemos, az olasz baloldali Matteo Renzi miniszterelnök, a lengyel konzervatívok, a brit toryk és még az amerikai Donald Trump politikájában is. „Orbán úttörő volt ezen a területen” – írja a portál amely szerint az orbáni politika alapja a nemzeti szuverenitás kompromisszumok nélküli védelme és az európai kormányzó elittel szembeni bizalmatlanság. Orbán a Politico szerint egy gazdasági populista és szociális konzervatív politikus, aki megveti liberális elitet.

Az orbánizmus a portál szerint hasonlít a putyini és az erdogani politikára is, csak ő az uniós normák keretein belül maximalizálja hatalmát, vállalja az illiberalizmust, konfliktuskereső stílusa pedig népszerű otthon.

Jobb ma egy Orbán, mint holnap egy Jobbik

A Politico ezután részletesen elemzi Orbán pályafutását: szerintük lehetetlen Orbánt kategorizálni, azon kívül, hogy tehetséges és sikeres politikus. A portál kitér Orbán falusi gyökereire, 1989-es tevékenységére, akkori beszédeire és a kommunizmus lebontásában betöltött szerepére, majd röviden az elmúlt két évtizednyi politizálására.

Orbán Viktorra a Politico szerint a pragmatizmus is jellemző: ha túl messzire megy, képes visszatáncolni, és mind a magyarok, mind a brüsszeliek elmondhatják: még mindig jobb egy Orbán, mintha a Jobbik kerülne hatalomra.

A Politico zárszava szerint „Európa történelmi pillanatában Orbán Viktor érzelgősségtől mentes politikát csinál, amely inkább opportunista, mintsem elvszerű. De ma az orbáni út figyelemfelkeltő, hatásos és fertőző”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése