2016. február 15., hétfő

Állítólag mi vagyunk Európa legnagyobb szégyene

BERLIN/BUDAPEST, 12:48
Több német lap is Magyarországgal foglalkozott a hétvégén, a hangnem a szokásos.
Fotó: AFP
Bild am Sonntag vasárnapi lap „Megmenthető még Európa?” címmel közölt összeállítást, amelyben nyolc országról olvasható rövid összefoglaló. A magyarokkal kapcsolatban egy felettébb objektív írás született, amit már az alcím is jelöl:
Orbán Magyarországa Európa legnagyobb szégyene és veszélye”
A rólunk szóló részben Sebastian Pfeifer kiemeli, hogy mindenért Orbán Viktor a hibás, hiszen „ő váltotta ki a humanitárius válságot, amely cselekvésre kényszerítette Angela Merkelt”. Szegény Merkel megnyitotta a határokat, azóta pedig képtelen lezárni – állítja a szerző, aki ezek után minimum bezsebel valami újságírói díjat Németországban.
Welt am Sonntag a jövő heti brüsszeli uniós csúcsról ír, ahol nemcsak a Merkel-terv támogatói, hanem a visegrádi négyek is külön találkozót tartanak, akik a bolgárokkal és macedónokkal zárnák le a balkáni migrációs útvonalat. Orbán Viktort egyenes a német kancellár, Angela Merkel „ellencsászáraként” aposztrofálják.
Der Spiegel „A szakadás” címmel közölt írást a közelgő brüsszeli csúcsról, ahol szerintük „példátlan konfrontáció” alakulhat ki, mivel
Orbán Viktor már most nyíltan hangulatot kelt Merkel Törökországgal kötött paktuma ellen, és néhány kelet-európai szövetségesével megpróbálja puszta erőszakkal feltartóztatni a menekültáradatot."
– írja a liberális lap, ami hozzáteszi, hogy Orbánnak még Merkel pártján belül is sokan drukkolnak titokban.
(Bild, MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése